Pirított mogyoró, az egyik legegyszerűbben, pár lépésben elkészíthető csemege.
- Szükséges hozzá egy tepsi, amit 200 fokra előmelegítünk.
- Ha felmelegedett, akkor érdemes sütőpapírt tennünk a tepsibe, majd arra jöhet a pucolt mogyoró egyenletesen elterítve.
- Körülbelül 10-12 percig hagyjuk a sütőben, közben néha megkeverjük, hogy minél egyenletesebben piruljon.
- 12 perc elteltével kivesszük a sütőből a tepsit, és hagyjuk kihűlni.
- Ezt követően kiöntjü egy konyharuhára, amit összehajtogatunk. Végül óvatosan összerázzuk (vagy dörzsöljük) a konyharuhába hajtogatott mogyorót, hogy elváljon a felesleges mogyoróléhát.
A pirított mogyoró önmagában is fogyasztható, nagyon zamatos, kellemes illatú, laktató olajos csemege. Darálva egy kevés cukorral ízesítve, még erőteljesebb az íze, kiválóan alkalmas a dió kiváltására a süteményekben.